על פי חוק השירות הלאומי, כל אזרח אשר קיבל פטור משירות צבאי, יכול להתנדב לשירות הלאומי. בתוך אוכלוסייה זו נכללים: גברים, נשים, יהודים, ערבים, חילוניים ודתיים ופטורי גיוס מכל סיבה שהיא.
היסטוריה קצרה:
בשנת 1971 נוסדה ההתנדבות על יד המדינה במסגרת האגודה להתנדבות אשר הפעילה מאז ועד היום אלפי מתנדבים מידי שנה. התמורות החברתית שחלו בחברה הישראלית במהלך השנים הביאה לבחינה מחדש של נושא השירות הלאומי ובשנת 2005 אימצה ממשלת ישראל את המלצות ועדת עברי. במרכז המלצות הועדה עמד הרעיון של הפיכת השירות הלאומי כמרכיב אזרחי של שותפות גורל לכלל חלקי החברה בישראל ובשם כך פתיחת האפשרות לשילוב כלל אוכלוסיות המדינה בשירות הלאומי. משנת 2006 קיימת עליה רצופה ומשמעותית של מתנדבים חילונים, ערבים ובעלי צרכים מיוחדים אשר הצטרפו לבנות הציונות הדתית העוסקות במלאכה וביחד חיזקו מאד את מפעל השירות הלאומי.
השירות הלאומי מתבצע במסגרות שונות, אשר המרכזיות שבהן:
חינוך, רווחה, משפטים, בריאות, תחבורה, קשישים וגמלאים, משרד התמ"ת, קליטת עלייה, ביטחון פנים, איכות הסביבה, ביטחון, משרד החוץ, משרד ראש הממשלה, המוסד לביטוח לאומי, עמותות/ מלכ"רים.
השירות הלאומי מתקיים בתנאים הבאים:
השירות מתבצע בהתנדבות במסגרת רשות ציבורית, מוסד ציבורי, חברה לתועלת הציבור, עמותה או משרד ממשלתי. גופים אלו רשאים להפעיל מתנדבי שירות לאומי שלא למטרת רווח ואשר הופנו אליו ע"י גוף מוכר. המתנדב מסייע לעובדי הארגון, אך אינו ממלא את מקומם.
משך השירות הלאומי יכול להיות שנה אחת, או שנתיים. בכדי לקבל את הטבות חוק חיילים משוחררים, קובע החוק כי יש לשרת מינימום שנה אחת מלאה (12 חודשים).
השירות הלאומי אינו מופעל על ידי רשויות המדינה, אלא על ידי עמותות שהוסמכו לכך על ידי משרד ראש הממשלה (גוף מוכר). המדינה מפעילה סמכויות פיקוח ותכנון אסטרטגי מקיף לכל נושא השירות, באמצעות מנהלת השירות האזרחי-לאומי
במהלך השירות הלאומי מקבל המתנדב דמי כלכלה כקבוע בחוק. עם תום השירות הלאומי זכאי המתנדב להטבות על-פי חוק קליטת חיילים משוחררים, בדומה להטבות הניתנות למי ששירת בצה"ל בתפקיד עורפי. מתנדבי השירות הלאומי זכאים לנסיעות חינם בכל אמצעי התחבורה הציבורית.
תנאי סף למתנדבי השירות הלאומי:
א. בעלי פטור משירות צבאי. כל פטור, ללא קשר לסיבת הפטור, מאפשר להתחיל את תהליך הקבלה לשירות לאומי.
ב. ניתן להתחיל את השירות מגיל 17 וחובה לסיימו עד גיל 24.
ג. בעלי רצון להתנדב במסגרת השירות הלאומי לשנה שלמה של פעילות, עם אפשרות לשנתיים.
ד. בעלי רצון לתרום ולהיתרם!
שירות לאומי הנו שירות התנדבותי בו תורמים צעירים וצעירות מזמנם וממרצם לתועלת החברה.